Χριστόφορος Βερναρδάκης TwitterFacebookYouTubeLinkedInGoogle Plus
 



Broadcast live streaming video on Ustream



Οι πολιτικές τάσεις στο Νομό Λέσβου
Η προσεχής εκλογική μάχη στο Νομό Λέσβου διαγράφεται αμφίρροπη. Η σημερινή πρόθεση ψήφου καταγράφει μεν μικρό προβάδισμα της Ν.Δ. κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, ωστόσο η συνολική εικόνα της έρευνας προδιαγράφει ένα εντελώς οριακό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εκτίμηση της VPRC για το εκλογικό αποτέλεσμα, αν οι εκλογές γίνονταν αύριο, δίνει στη Ν.Δ. 42.6%, στο ΠΑΣΟΚ 41%, στο ΚΚΕ 10.1% και στον ΣΥΝ 3.3%.
Η γενική εικόνα που προέκυψε από την έρευνα αποτελείται από τα εξής στοιχεία:
 
α) το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει απώλειες προς τη Ν.Δ., που φθάνουν περίπου το 6% της προηγούμενης δύναμής του, ενώ μικρές απώλειες εμφανίζει και προς τα δύο κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ). Ενα ποσοστό 7.5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2000 δηλώνει ως ‘καταλληλότερο πρωθυπουργό’ τον Κ.Καραμανλή, στοιχείο που δείχνει ότι η διαρροή από ΠΑΣΟΚ σε Ν.Δ. εμφανίζει μεγάλη συμπαγότητα. Εκτιμάται, ότι το τελικό ποσοστό συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ θα φθάσει περίπου το 85% της δύναμής του το 2000. Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζει καθόλου κέρδη από τη Ν.Δ. Αναπληρώνει ωστόσο τις απώλειές του με κέρδη από τα κόμματα της αριστεράς, ενώ ειδικά στη Λέσβο φαίνεται να απορροφά την παλαιά δύναμη του ΔΗΚΚΙ. Το ισοζύγιο κερδών και απωλειών εμφανίζεται εξισορροπημένο και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά του θα είναι παρόμοια με αυτά του 2000.
β) η Ν.Δ. εμφανίζει άνοδο στα ποσοστά της, άνοδος που φαίνεται να είναι σταθερή από τις εκλογές του 1996 και μετά. Το 1996 η Ν.Δ. είχε λάβει 31.87%, παρουσίασε μεγάλη άνοδο στις εκλογές του 2000 λαμβάνοντας 37.75%, ενώ δείχνει ότι τον ίδιο ρυθμό αύξησης θα καταγράψει και στις προσεχείς εκλογές. Εμφανίζει ένα συμπαγές εκλογικό σώμα (εκτιμάται ότι θα την ψηφίσει τουλάχιστον το 93% της δύναμής της του 2000), στο οποίο προστίθενται οι αξιοσημείωτες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οριακά κέρδη από τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ).      
γ) Το ΚΚΕ εκτιμάται από την VPRC στο 10.1%. Η διαφαινόμενη πτώση δεν είναι πρωτοφανής, αφού εμφανίστηκε και στις εκλογές του 2000. Σημειώνεται, ότι το 17.5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ 2000 δηλώνει ότι θα αλλάξει κομματική προτίμηση, ποσοστό που επιβεβαιώνεται και στην πρόθεση ψήφου. Για τον ΣΥΝ αντίθετα διαφαίνεται σταθεροποίηση στα ίδια ποσοστά με αυτά των προηγούμενων εκλογών. Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΝ είναι άμεσα συναρτημένα με το τελικό ποσοστό δικομματισμού που θα καταγραφεί στο Νομό. Μετά το 1996 το ποσοστό του δικομματισμού καταγράφει συστηματική άνοδο: το 1996 ήταν στο 72.8%, το 2000 ανέβηκε στο 79.7% και οι σημερινές εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε ποσοστά της τάξης του 83%. Δεν μπορεί να αποκλειστεί βεβαίως η περίπτωση το αντιδικομματικό ποσοστό να αντισταθεί, σε ένα κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον ισχυρής αριστερής παράδοσης, όπως αυτό της Λέσβου. 
δ) με δεδομένα τα ποσοστά μετακινήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς και των ποσοστών συσπείρωσης που καταγράφουν, καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη η ψήφος των νέων ψηφοφόρων (όσων ψηφίσουν για πρώτη φορά). Η σημερινή έρευνα καταγράφει ότι ένας στους τρεις νέους ψηφοφόρους είναι αυτή τη στιγμή αναποφάσιστος, ενώ τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μικρά (25% για το ΠΑΣΟΚ, 17% για τη Ν.Δ.). Η κίνηση των νέων ψηφοφόρων δεν θα κρίνει, ίσως, μόνο τον τελικό νικητή στο Νομό, αλλά θα καθορίσει και τα τελικά ποσοστά της αριστεράς.