Χριστόφορος Βερναρδάκης TwitterFacebookYouTubeLinkedInGoogle Plus
 



Broadcast live streaming video on Ustream



Κρίνεται και η νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος

Την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα σχετικά με το πού και κυρίως το πώς βαδίζει το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας. Αναλυτικότερα:

·         Θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το βαθμό πολιτικής νομιμοποίησης (ή απονομιμοποίησης) του πολιτικού συστήματος. Η εικόνα αυτή θα προκύψει από τον συνολικό αριθμό των εκλογέων που θα προσέλθουν στην κάλπη των περιφερειών σε ολόκληρη τη χώρα.  Το βασικό ερώτημα εδώ θα είναι η μείωση ή αύξηση του εκλογικού σώματος σε σχέση με τις Βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 αλλά και σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, όταν και το εκλογικό σώμα παρουσίασε ισχυρές τάσεις αποστασιοποίησης από την εκλογική διαδικασία. Επίσης, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η καταγραφή του ύψους της λευκής και άκυρης ψήφου στις περιφερειακές εκλογές. Πρέπει βεβαίως να ληφθεί υπ’όψιν ότι τα ποσοστά αποχής στις περιφερειακές εκλογές θα είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών. Ο λόγος της μικρότερης αποχής θα οφείλεται στην ταυτόχρονη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, όπου η προσωπική εμπλοκή των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερη και τα διακυβεύματα πιο κοντινά σε αυτούς.  

·         Θα έχουμε, περαιτέρω, μια ασφαλή εικόνα για τους εκλογικούς συσχετισμούς στις σημερινές συνθήκες της εφαρμοζόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του μνημονίου. Θα δοκιμαστούν οι εκλογικοί συσχετισμοί μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το ύψος της σημερινής εκλογικής επιρροής τους, η ανθεκτικότητα του ΛΑΟΣ που φαίνεται να δοκιμάζεται σοβαρά το τελευταίο διάστημα, η εκλογική απήχηση των κομμάτων της αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΝ) που έχουν σηκώσει το βάρος της αντιμνημονιακής πολιτικής αντιπολίτευσης. Θα δοκιμαστεί επίσης η πολιτική επιρροή νεόκοπων πολιτικών σχηματισμών, όπως η Δημοκρατική Αριστερά, ή και το εκλογικό όριο εντός του οποίου αναμένεται να κινηθεί το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

·         Η εικόνα των εκλογικών συσχετισμών θα δοθεί πρωτίστως από τα αποτελέσματα του α’γύρου στις περιφέρειες. Ωστόσο, θα έχει τη σημασία της και η τελική έκβαση του β’γύρου. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η κατανομή των περιφερειών φαίνεται να παίρνει την παρακάτω μορφή: α) το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κερδίσει τις περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, Από εκεί και πέρα ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν για το κυβερνών κόμμα, κυρίως γιατί δεν έχει (κοινωνικές και πολιτικές) συμμαχίες β’γύρου. Εχει ελπίδες και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ στις υπόλοιπες οι σημερινοί εκλογικοί συσχετισμοί βαίνουν μάλλον αρνητικά γι’αυτό. Β) η ΝΔ  ευελπιστεί να κερδίσει, κυρίως σε β’γύρο, τις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας,  του Βόρειου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, της  Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, ενώ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τις Περιφέρειες της Πελοποννήσου και του Ιονίου. Σε επίπεδο εντυπώσεων ο Αντ.Σαμαράς έχει πολλές πιθανότητες να βγει κερδισμένος από τη μάχη αυτή, κυρίως γιατί δεν ύψωσε, όπως το ΠΑΣΟΚ, τον πήχη των προσδοκιών. γ) Υπάρχει τέλος η σοβαρή πιθανότητα δύο περιφέρειες να περάσουν στα χέρια «ανεξάρτητων» υποψηφίων (Αττική-Δημαράς και Ιόνιο-Καλούδης), γεγονός πρωτοφανές για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα των ισχυρών πολιτικών κομμάτων.