Χριστόφορος Βερναρδάκης TwitterFacebookYouTubeLinkedInGoogle Plus
 



Broadcast live streaming video on Ustream



Η «γκάφα» του Ασφαλιστικού και η ενίσχυση της Αριστεράς
Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από δύο σοβαρά επικοινωνιακά / πολιτικά γεγονότα. Το πρώτο γεγονός ήταν η ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. και ο θόρυβος που ξέσπασε γύρω από τις προτεινόμενες σε σχέση με το ασφαλιστικό ρυθμίσεις του. Το δεύτερο γεγονός ήταν η συνέντευξη εφ’όλης της ύλης του Γ.Παπανδρέου στην κρατική τηλεόραση. Το συνεχές Βαρόμετρο της VPRC κατέγραψε τα γεγονότα αυτά και την επίδρασή τους στις τάσεις του εκλογικού σώματος. Ετσι, με το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που πρέπει να επισημανθούν είναι τα εξής:
α) ο θόρυβος γύρω από τις προτάσεις της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό και η έντονη πολιτική επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ επέδρασαν θετικά στη δύναμη των αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ και ΣΥΝ), χωρίς να θιγεί η διαφαινόμενη διαφορά μεταξύ των μεγάλων κομμάτων!! Το επιφανειακά ‘παράδοξο’ αυτό γεγονός οφείλεται στο ότι, το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου το ασφαλιστικό ζήτημα, ανέσυρε στη μνήμη του εκλογικού σώματος τη δική του (πολύ πρόσφατη) αποτυχημένη προσπάθεια μεταρρύθμισης του 2001, η οποία τότε οδήγησε σε ανοικτή σύγκρουση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ από τη μία μεριά είχε δίκιο να επικαλείται τις ασάφειες, τα προβλήματα και την αδυναμία της Ν.Δ. από την άλλη μεριά δεν μπορούσε πειστικά να απαντήσει στις επιλογές που είχε προκρίνει η δική του διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, έδωσε τεράστιο, τηρουμένων των σημερινών εκλογικών αναλογιών, ιδεολογικό και πολιτικό χώρο στα κόμματα της αριστεράς, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονταν σε πορεία συσπείρωσης. Το Βαρόμετρο της VPRC εκτιμά την επιρροή του ΚΚΕ στο 5.5% (από 5% την προηγούμενη εβδομάδα) και του Συνασπισμού στο 3.5% (από 3%), άνοδος που προκύπτει από πρόθεση μετακίνησης προς τα αριστερά κόμματα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά των δύο κομμάτων καταγράφηκε την εβδομάδα αυτή στις 5 πσοσοστιαίες μονάδες (τελική εκτίμηση αποτελέσματος: Ν.Δ. 46.5% - ΠΑΣΟΚ 41.5%).
β) όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο αποσαφηνίζεται η (πολιτική και επικοινωνιακή) εικόνα του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η αποσαφήνιση αυτή εμπεριέχει δύο διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι ο Γ.Παπανδρέου ενισχύει τη δημοτικότητά του, δηλαδή το δείκτη θετικής εικόνας που έχει η κοινωνία για το πρόσωπό του. Ο δείκτης αυτός ενσωματώνει και αξιολογεί θετικά γι’αυτόν το γεγονός ότι είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, ευγενής, με νέες ιδέες, έντιμος, ανοικτός σε προτάσεις και νεωτερισμούς (liberal). To δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο θετικός δείκτης δημοτικότητας αποσυνδέεται σχετικά από το δείκτη προσωπικής ικανότητας διακυβέρνησης. Ο λόγος αυτής της αποσύνδεσης είναι ότι οι πολιτικές προτάσεις και ιδέες που διατυπώνει ο Γ.Παπανδρέου εισπράτονται μεν θετικά αλλά ταυτόχρονα θεωρούνται, υπό τις σημερινές συνθήκες, αίολες στην εφαρμογή τους. Επίσης, οι ιδέες αυτές αποσυνδέονται συνεχώς από το σημερινό κόμμα - το ΠΑΣΟΚ – και την ηγετική του ομάδα, χωρίς εντέλει να εμφανίζεται απέναντι στην τελευταία μια καινούργια, συγκροτημένη και συνεκτική ομάδα στελεχών. Δεν είναι έτσι τυχαίο το γεγονός, ότι η Ν.Δ. κερδίζει σταθερά, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Βαρόμετρο της VPRC, τη μάχη των εντυπώσεων σε επίπεδο σύγκρισης στελεχών, σε ένα επίπεδο δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε μέχρι πριν λίγο καιρό απόλυτη υπεροπλία.
Η συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου στην κρατική τηλεόραση αποτύπωσε σε μεγάλο βαθμό την παραπάνω αποσύνδεση, η άρση της οποίας θα αποτελέσει για τον ίδιο αλλά και το ΠΑΣΟΚ συνολικά ένα από τα στοιχήματα των επόμενων προεκλογικών ημερών.