Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από την υπόθεση Πάχτα και την αποπομπή των 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα. Η επίδραση στις εκλογικές τάσεις της υπόθεσης αυτής καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο Βαρόμετρο της VPRC που γίνεται για τον Ρ/Σ ΣΚΑΙ. Τα γενικά χαρακτηριστικά που καταγράφηκαν είναι τα εξής:
α) η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διευρύνθηκε υπέρ της Ν.Δ. H υπόθεση Πάχτα σταθεροποίησε και μεγάλωσε τις διαρροές από ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ, ενώ, ταυτόχρονα, μείωσε σημαντικά τις αντίστροφες. Ταυτόχρονα, λειτούργησε υπέρ μιας τάσης αποσυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνοντας και τις διαρροές του προς τα μικρά κόμματα της αριστεράς. Η ΝΔ με τη σειρά της έχει αυξήσει τη συσπείρωσή της στο εντυπωσιακό 95%, δείχνοντας ότι θα κερδίσει το σύνολο σχεδόν της προηγούμενης ψήφου του 2000 (42.9%). Η εκτίμηση της VPRC σήμερα βάσει των στοιχείων της εβδομάδας που διανύσαμε θεωρεί ως ρεαλιστικό ποσοστό για τη ΝΔ το 47% και για το ΠΑΣΟΚ το 41.5%.
Το ποσοστό βεβαίως του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί τη στιγμή αυτή ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η σχετική του αύξηση (ή μείωση) θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και την ικανότητά του να αντιστρέψει ένα δυσμενές επικοινωνιακό / πολιτικό κλίμα. Ισως, το Συνέδριο να αποτελέσει μια τελευταία ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.
β) Ενα σχετικά ανησυχητικό για το ΠΑΣΟΚ στοιχείο είναι το γεγονός ότι η επιρροή που καταγράφηκε στο τμήμα των νέων ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος, λόγω της υψηλής δημοτικότητας του Γ.Παπανδρέου, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται. Ενα σημαντικό μέρος μετακινείται και πάλι στην ‘αδιευκρίνιστη’ ή αντιπολιτική ψήφο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μικρά κόμματα και δείχνοντας ότι αποτελεί ένα ευμετάβλητο πολιτικά τμήμα του εκλογικού σώματος. Επίσης, οι ενδείξεις έως σήμερα δείχνουν ότι στο σημαντικό εκείνο τμήμα του εκλογικού σώματος που συγκαταλέγεται στους ‘μη-εξασφαλισμένους’, στους ‘φτωχούς’ και γενικότερα στα κατώτερα κοινωνικά-ταξικά κοινωνικά στρώματα οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλη συμπαγότητα. Η εκλογή του Γ.Παπανδρέου δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να αντιστρέψει την τάση.
γ) Η κατάσταση στο χώρο των μικρών κομμάτων παρουσίασε κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές. Ο Συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς άρχισε να εμφανίζει την εβδομάδα αυτή ένα μικρό αλλά εμφανές πολιτικό ρεύμα. Η εκτίμηση της VPRC τον φέρει σήμερα στο 3%, έναντι του 2.5% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, για το ΚΚΕ παρατηρείται στασιμότητα και ελαφρά μείωση της επιρροής του. Εκτίμησή μας είναι ότι βρίσκεται σήμερα μεταξύ 4.5-5%. Το ΔΗΚΚΙ εμφανίζει μεγάλη πτώση και βρίσκεται καθηλωμένο σε ποσοστά γύρω από τη μία ποσοστιαία μονάδα (1.1-1.2%). Ο ΛΑΟΣ έχει μια μεγαλύτερη επιρροή, πάντως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει το 2%. Το (αντιδικομματικό) ποσοστό των μικρών κομμάτων εξαρτάται άμεσα από τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ένα στατιστικά σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος να κινηθεί ‘αντιδικομματικά’, είτε λόγω αδυναμίας και αποσυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ είτε λόγω ενός μικρού πολιτικού ρεύματος απαξιωτικού προς τα μεγάλα κόμματα.
Πρέπει να επισημανθεί, τέλος, ότι η συμπίεση των μικρών κομμάτων δεν λειτουργεί πλέον μονομερώς υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Απελευθερώνει ψήφους και προς τη ΝΔ, μάλιστα τη στιγμή αυτή οι μετακινήσεις από τα μικρά κόμματα είναι ισοδύναμες προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
|