Broadcast live streaming video on Ustream
|
Η ακτινογραφία των Ευρωεκλογών 2014 και η πολιτική σκηνή της περιόδου |
|
Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι γνωστός ως πολιτικός αναλυτής και Επιστημονικός Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC. Μαζί του συζητάμε (τι άλλο;) για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Κατά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της υπάρχουσας κυβέρνησης και της εκφρασμένης λαϊκής βούλησης. Τα δύο μνημονιακά κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είχαν απώλειες -11% σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012. Επιπλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χάνουν την εκλογική στήριξη ακόμα και των μικρομεσαίων στρωμάτων (παραδοσιακά κοινωνικά στηρίγματα του αστικού καθεστώτος) αλλά και των νεώτερων και δυναμικών ηλικιών. Το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, τα μεγάλα εκλογικά ποσοστά του τα παίρνει κυρίως από τις ηλικίες άνω των 65.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης υπογραμμίζει ότι στις ευρωεκλογές επιβεβαιώθηκε ότι το κόμμα εκφράζει κυρίως τις εργατικές και λαϊκές τάξεις. Τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλότερα σε εργατικές γειτονιές, ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου, δηλαδή Β’ Πειραιά, Β’ Αθήνας ενώ η ίδια τάση υπάρχει και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σε αυτές τις εκλογές έχει σταθεροποιήσει την επιρροή του ο ΣΥΡΙΖΑ στα μικρο-μεσαία στρώματα που τα έχει φτωχοποιήσει η οικονομική κρίση (Ζωγράφου, Ελληνικό κ.λπ.). Το ενδιαφέρον στοιχείο, κατά τον Χριστόφορος Βερναρδάκης, είναι η διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και στα μεσαιο-αστικά στρώματα (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Μαρούσι).
Ωστόσο, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης επισημαίνει ένα σοβαρό ζήτημα. Στο κέντρο της προσπάθειας των μνημονιακών δυνάμεων να απαξιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στρατηγική της ταύτισης του με τις «συστημικές δυνάμεις», ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα συστημικό κόμμα. Πρόκειται για μια διακριτή πολιτική στρατηγική του συστήματος που την εξασκεί συστηματικά. Αυτό κάνει μέρος του εκλογικού σώματος είτε να απέχει από τις εκλογές είτε να ψηφίζει άλλα «κόμματα διαμαρτυρίας». Ακούγονται ακόμα και προτροπές ότι «για να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει πιο συστημικό κόμμα. Ο λόγος του κόμματος να γίνει πιο μετριοπαθείς». Αυτό είναι λάθος κατά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και αποτελεί το κλασσικό λάθος που έκαναν, ιστορικά, διάφορα αριστερά κόμματα. Το αντίθετο θα πρέπει να γίνει κατά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο ριζοσπαστικός, πιο αντισυστημικός και να μπορεί να λειτουργήσει ως μαγνήτης για τα μεσοστρώματα, στη βάση των πολιτικών επιλογών και συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Τα ισχυρά αριστερά κόμματα «ριζοσπαστικοποιούν το κέντρο και δεν μετακινούνται προς το κέντρο».
Με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη θίγουμε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις προοπτικές της κεντροαριστεράς μέχρι την Χρυσή Αυγή.
Και ακόμα τη βιωσιμότητα της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης. Κατά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη παρά την ήττα των κυβερνητικών κομμάτων, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο. Επομένως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ανατροπή της κυβέρνησης από την προσπάθεια να κλιμακωθούν οι κοινωνικοί αγώνες. Διαφορετικά η κοινωνία δεν θα λάβει το μήνυμα ότι υπάρχει το αίτημα της αλλαγής, αλλά απλά μια προσπάθεια διαχείρισης της μιζέριας, και επομένως ένα τμήμα της δεν θα πάει ούτε καν να ψηφίσει.
Δείτε αυτήν την πυκνή συνέντευξη με ένα πολιτικό αναλυτή που πάντοτε οι αναλύσεις του έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
|
|