Χριστόφορος Βερναρδάκης TwitterFacebookYouTubeLinkedInGoogle Plus
 



Broadcast live streaming video on Ustream



Η πρώτη Κυριακή κρίνει τη δυναμική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
Την Κυριακή ο πρώτος γύρος. Πόσο θα επηρεάσει το δεύτερο;

-Θα επηρεάσει γιατί θα δώσει, κατά κάποιο τρόπο, την αίσθηση της παράστασης νίκης. Θα δώσει τη δυναμική για τη μεγάλη αναμέτρηση. Αν, δηλαδή, θα δημιουργηθεί μια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή αν το σύστημα εξουσίας θα αντέξει.

Σε ποια περίπτωση αντέχει το σύστημα; Σε ρωτώ γιατί έχει γίνει μεγάλη κουβέντα γύρω από αυτό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έστω και μια ψήφο πάνω από τη Ν.Δ., αν το άθροισμα των δύο κομμάτων της κυβέρνησης είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ…

-Το θέμα δεν είναι αριθμητικό. Είναι λάθος αυτή η λογική. Θα κριθεί από το συνολικό αποτέλεσμα. Αν, δηλαδή, θα υπάρξει αέρας δυναμικής, αέρας νίκης για τον ένα ή τον άλλον.

Το συμπέρασμα θα προκύψει το βράδυ των δεύτερων εκλογών;

-Οπωσδήποτε. Στις 19 Μαΐου θα έχουμε την αίσθηση του προβαδίσματος, όχι του νικητή των εκλογών. Μια αίσθηση, όμως, που σίγουρα θα επηρεάσει την κάλπη των ευρωεκλογών. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τις 25 του μήνα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Στους δήμους και τις 13 Περιφέρειες το σύστημα έχει τη δυνατότητα να θολώσει τη συνολική εικόνα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σαφή τάση για τις ευρωεκλογές;

-Μέσα στη ρευστότητα που υπάρχει, η τάση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα με μια διαφορά που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τη διαφορά. Οι δημοσκοπήσεις έχουν πολλά κρυμμένα πολιτικά μυστικά, ακόμα και μεθοδολογικά. Μπορεί να είναι από μια μονάδα έως και πολύ μεγαλύτερη.

Στις εκλογές του 2012 υπήρχε έντονη κοινωνική και ταξική πόλωση. Εσύ, όμως, μίλησες για ρευστότητα…

-Η ταξική πόλωση εξακολουθεί να υπάρχει και είναι πολύ έντονη.

 Η ρευστότητα ποια κοινωνικά στρώματα αφορά;

-Αφορά ορισμένα μεσοστρώματα, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε διλήμματα, αν θα κινηθούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Και αρκετά από τα διλήμματα αυτά είναι ιδεολογικά. Υπάρχουν αυτοί που κινούνται στη λογική της ψήφου οργής και διαμαρτυρίας είτε είναι από τα αριστερά είτε από τα δεξιά. Και υπάρχουν και αυτοί που κινούνται στη λογική της ανοχής και σε σχήματα πιο μεσαία, πιο ουδέτερα, τύπου «Ποτάμι».

Η Χρυσή Αυγή;

-Δεν μπορούμε εύκολα να εκτιμήσουμε τη Χ.Α., γιατί το δημοσκοπικό ποσοστό της μπορεί να μην λέει την αλήθεια, να είναι κρυμμένο το πραγματικό. Δεν έχουμε αντίστοιχη εμπειρία στην Ελλάδα. Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε να γίνονται εκλογές με την ηγεσία ενός κόμματος στη φυλακή, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι το ναζιστικό μόρφωμα η έκπληξη των εκλογών;

-Ναι, είτε θετικά είτε αρνητικά. Το δημοσκοπικό εργαλείο δεν είναι σε θέση να απαντήσει με μια φερεγγυότητα.

Είναι σε θέση να μας απαντήσουν πειστικά και φερέγγυα οι δημοσκοπήσεις;

-Ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων μπορεί να μας απαντήσουν ότι θα έχουμε μεγάλη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς. Το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διαλύεται. Το ποσοστό συνοχής των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2012 κινείται γύρω στο 25%.

Και πού πάει το υπόλοιπο; Πάει προς τη ΝΔ ή ρευστοποιείται;

-Ένα σημαντικό κομμάτι πηγαίνει προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη βεβαιότητα είναι η συρρίκνωση της ΔΗΜΑΡ, που το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων της, του 2012, πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το Ποτάμι από που αντλεί ψήφους;

-Από τη ΝΔ, λιγότερο από το ΠΑΣΟΚ, από την ΔΗΜΑΡ και από ψηφοφόρους που όπως λέμε δεν έχουν ταυτότητα.

 Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ;

-Όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά δεν έχει διαρροές σε άλλα κόμματα. Είναι από τα κόμματα με μεγάλη συνοχή των ψηφοφόρων του και έχει εισροές από παντού. Και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ…

Κυρίως από που έχει;

-Αναγκαστικά, επειδή η ΝΔ είναι η μεγάλη δεξαμενή, σε απόλυτο αριθμό έχει από τη ΝΔ. Κερδίζει, κατά δήλωση πάντα, ένα 5% της δύναμης της ΝΔ. Αντίθετα δεν χάνει τίποτα προς αυτήν. Κερδίζει, επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, περίπου 30% των ψηφοφόρων του 2012. Κερδίζει και από το ΚΚΕ.

 Ήθελα να σε ρωτήσω. Τι γίνεται στο χώρο της αριστεράς; Έχω της αίσθηση ότι το ΚΚΕ ανακτά κάποιες δυνάμεις που έχασε το 2012.

-Οι ανταλλαγές που γίνονται ανάμεσα στα δύο κόμματα ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, πράγματι, ένα κομμάτι που επανέρχεται στην κάλπη του ΚΚΕ, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει περισσότερους.

Τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σχέδιο Β΄ πώς πάνε;

-Δημοσκοπικά βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί ερωτηματικά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ειδικά, που είναι ένα σχήμα υπαρκτό, με δράση, με κοινωνικές αναφορές, δημοσκοπικά καταγράφεται με ποσοστά πολύ μικρά, κάτω από το 1%. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δημοσκοπικά υποεκτιμάται. Μια εκδοχή είναι ότι ο χώρος αυτός είναι διασπασμένος, καθώς το κόμμα του Αλαβάνου έχει ως κύρια δεξαμενή τους ψηφοφόρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Σχέδιο Β καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις;

-Καταγράφεται, αλλά σε οριακά ποσοστά. Θα δούμε σε αυτή την μικροκλίμακα ποιος από τους δύο θα είναι πιο ισχυρός.

 Αν κατάλαβα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην κάλπη των ευρωεκλογών και κρίνεται, πλέον, η διαφορά;

-Αν ήμασταν σε μια άλλη εποχή, με μικρότερη ρευστότητα, με πιο ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς, θα σου έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε εξασφαλίσει τη νίκη και μάλιστα με διακριτή διαφορά. Επειδή, όμως, υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών και ρευστότητα και επειδή προηγούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να δούμε το κλίμα που θα διαμορφωθεί την επομένη της Κυριακής. Μια ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο σε πολλές περιφέρειες και σε πολλούς μεγάλους δήμους, κυρίως, θα δημιουργήσει μεγάλο ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα μια περιορισμένη επιτυχία στις περιφέρειες και τους δήμους, ενδεχομένως να ανακόψει αυτή τη δυναμική. Φυσικά, μένει να φανεί η όποια διαφοροποιημένη συμπεριφορά μεταξύ δημοτικής, περιφερειακής κάλπης και αυτή των ευρωεκλογών.

Είναι ερωτηματικό;

-Ναι, διότι παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Στη δημοτική κάλπη υπάρχει μια διασπορά, που προφανώς έχει να κάνει με τα τοπικά δίκτυα, τις τοπικές πελατειακές σχέσεις, τους υποψήφιους, τη δυναμική τους, ανάλογα βέβαια και με τη χωροταξική κλίμακα, αν είναι μεγάλος ο δήμος ή όχι. Η περιφερειακή κάλπη έχει επίσης ένα βαθμό ρευστότητας, καθώς υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον, χαμηλή ορατότητα της περιφέρειας και των διακυβευμάτων των συγκεκριμένων εκλογών. Η κάλπη των ευρωεκλογών έχει άλλα χαρακτηριστικά. Έχουμε διαφοροποιημένους τύπους συμπεριφοράς και το γεγονός αυτό, κατά τη γνώμη μου, υποτίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις επιλογές των προσώπων ή για να το πω καλύτερα στο χρόνο επιλογής των προσώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα του γεγονότος ότι δεν προετοίμασε ένα ολόκληρο πολιτικό και παραγωγικό σχέδιο στους δήμους και τις περιφέρειες, καθυστέρησε πολύ και στις επιλογές των προσώπων. Άρα, δεν βοήθησε το σύνθημα «τρεις κάλπες μια επιλογή». Αντίθετα το σχέδιο του αντίπαλου ήταν να σπάσει την ενιαία έκφραση στις τρεις κάλπες και γι αυτό επέλεξε να πάμε σε δύο γύρους για να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις από αυτή ακριβώς τη διασπορά.

Ποια, κατά τη γνώμη σου, είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας και ποια του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την ευρωβουλή;

-Καταρχήν δεν υπάρχει μόνο ΝΔ. υπάρχει ένα δικομματικό σύστημα εξουσίας, το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά. Θα επιδιώξουν, λοιπόν, να προβάλουν τα αποτελέσματα συστημικών υποψηφίων, που για διάφορους λόγους, δεν θα καταποντιστούν ή θα πάνε ενδεχομένως και καλά, όπως ο Μπουτάρης ή ο Σγουρός. Υποψήφιοι που επεδίωξαν να είναι κομματικά, δήθεν, αχρωμάτιστοι. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αξιοποιήσει το ρεύμα αλλαγής ή ανατροπής, που θα εκφραστεί και την πρώτη Κυριακή, για να πάρει μορφή χιονοστιβάδας ενόψει των εκλογών για την ευρωβουλή. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Και στη δημοτική κάλπη που δεν είναι εύκολο, αλλά και στην περιφερειακή.
Η προεκλογική τακτική της ΝΔ εστιάζεται για άλλη μια φορά στο φόβο και μιλάει για την ανάγκη να μην γίνουν βήματα προς τα πίσω. Πιάνει αυτή η τακτική ή δεν «τσιμπάει» ο κόσμος;

-Σε γενικές γραμμές δεν τσιμπάει. Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για ευρωεκλογές, που εκ τη φύσεως τους παράγουν μηνύματα. Παραδοσιακά οι εκλογές αυτές μειώνουν τα κόμματα εξουσίας.

Η επισήμανση αυτή μπορεί να αγγίξει και τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον, θεωρείται κόμμα εξουσίας;

-Όχι. Όταν λέω κόμματα εξουσίας εννοώ όσα έχουν ασκήσει εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έρχεται, που επιδιώκει την αλλαγή, την ανατροπή.

Υπάρχει περίπτωση ένα από τα μηνύματα που θα προκύψουν μετά τις εκλογές να είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά ανάδελφο, χωρίς συμμαχίες, άρα δεν μπορεί να κυβερνήσει;

-Νομίζω ότι είναι ένα επιχείρημα που θα πρέπει να προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αντίπαλό του. Προσωπικά δεν βλέπω ποια είναι τα πολιτικά ρεύματα που μπορεί να είναι σύμμαχα στο μπλοκ εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν δεν είναι ορατοί οι πολιτικοί του σύμμαχοι στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά έχει κοινωνικές συμμαχίες, που του δίνουν μια σημαντική δυναμική.

Και θα του επιτρέψουν ενδεχομένως να διεκδικήσει την αυτοδυναμία.

-Ναι, να του δώσει αυτή τη δυνατότητα και να θέσει το ερώτημα στα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι αυτά είναι ανάδελφα σε πολιτικό επίπεδο και κοινωνικά απομονωμένα.

Θα έχουμε εσωκομματικές εξελίξεις μετά τις εκλογές;

-Είναι σίγουρο.
Μπορεί να δούμε να αλλάζει η ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα;

-Είναι δύσκολο. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ανάλογα και με το αποτέλεσμα, βέβαια, εκτιμώ ότι θα μπει σε φάση μεγάλης ρευστοποίησης. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ΠΑΣΟΚ, πλέον, δεν υφίσταται.

Τι σημαίνει συντριβή για την Ελιά;

-Συντριβή θα ήταν να μην βγάλει ευρωβουλευτή. Δημοσκοπικά, βέβαια, δεν φαίνεται. Το πιθανότερο είναι να βγάλει ευρωβουλευτή. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δούνε το συνολικό τοπίο. Πρέπει να περιμένουμε.

Το Ποτάμι, με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, έχει ανοδική τάση;

-Το Ποτάμι ευνοείται σχετικά από το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάσταση συρρίκνωσης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το Ποτάμι θα είναι πάνω και από την Ελιά και από την ΔΗΜΑΡ. Αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε ευρωεκλογές. Η συνταγή του Ποταμιού είναι για αυτή τη συγκυρία. Αμφιβάλω σφόδρα αν μπορεί να έχει την ίδια επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές. Αν είχαμε εθνικές εκλογές δεν θα είχα καμία αμφιβολία ότι το Ποτάμι δεν θα συγκέντρωνε, με τα σημερινά δεδομένα το 3%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κρατάνε;

-Κρατάνε, αλλά με σχετική συρρίκνωση των ποσοστών τους. Ένας λόγος, ενδεχομένως, είναι η παρουσία στο χώρο της αντιμνημονιακής κεντροδεξιάς του κόμματος του Πολύδωρα και του Ζώη. Πρόκειται για ένα μόρφωμα με ισχυρά δίκτυα στο συγκεκριμένο χώρο. Αν η λαϊκή δεξιά ήταν ενωμένη, κατά τη γνώμη μου, θα κατέγραφε σημαντικό ποσοστό.

Δεν έχουμε πει τίποτα για τους Οικολόγους

-Δεν είναι καλή η εικόνα τους. Είναι διασπασμένοι, υπάρχει απογοήτευση στο χώρο και πιστεύω ότι θα εκφραστεί με αρνητικό πρόσημο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που κατεβαίνουν με τους Πειρατές καταγράφονται γύρω στο 1,5%.