Χριστόφορος Βερναρδάκης TwitterFacebookYouTubeLinkedInGoogle Plus
 



Broadcast live streaming video on Ustream



Ο Βαγγέλης και ο ιδιοψυχαναγκασμός – Μια φανταστική ιστορία (Νο 2)

Το τηλέφωνο χτύπησε ξαφνικά κατά τις 3.30 τα ξημερώματα. Ο Αντώνης εκείνη την ώρα κουβέντιαζε με τον κολλητό του τον Μπαλτάκο για το ματς κυπέλλου στο μπάσκετ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Ηταν ο Βαγγέλης, ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών. Ακουγόταν αγχωμένος και ο Αντώνης ανησύχησε μήπως είχε συμβεί καμιά κρίση με την Τουρκία ή με τους τζιχαντιστές ή με τους συριζαίους. Ευτυχώς όχι. Ο Βαγγέλης του είπε ότι το πρόβλημα είναι προσωπικό και πρέπει να συναντηθούν ακόμα και εκείνη τη στιγμή.

Μόλις ο Βαγγέλης έφτασε στην Κηφισιά του εξήγησε: «Μίλησα με τον ψυχαναλυτή μου σήμερα και μου είπε ότι πάσχω από ακραίο ιδιο-ψυχαναγκασμό. Η κατάστασή μου έχει επιδεινωθεί». Ο Αντώνης έκανε τον ανήξερο (ενώ τα ήξερε όλα). Δηλαδή, του λέει, είναι σοβαρό;  Ο Βαγγέλης είχε φροντίσει με ένα διάβασμα περίπου 15’ να πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα τα πράγματα και από τον δικό του ψυχαναλυτή και από όλους μαζί τους ψυχαναλυτές στην Ελλάδα. «Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζουσες ιδεοληψίες ή/και ψυχαναγκασμούς. Οι ιδεοληψίες είναι επίμονες, επαναλαμβανόμενες ιδέες, σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που ένα άτομο σαν και εμένα θεωρεί δυσάρεστες, παράλογες, ανόητες ή ανεπιθύμητες. Οι ψυχαναγκασμοί είναι τα συμπεριφορικά ανάλογα των ιδεοληψιών - επανειλημμένες παρορμήσεις του ατόμου να εκτελέσει κάποιες στερεότυπες πράξεις, οι οποίες στοχεύουν στην εξουδετέρωση της ιδεοληψίας ή μιας δυσάρεστης συναισθηματικής κατάστασης».

Ο Αντώνης στενοχωρήθηκε πολύ. «Τι μπορώ να κάνω για εσένα σύντροφε;» του είπε. «Σύντροφο» αποκαλούσε και τον Χρύσανθο, μία ανάλογη περίπτωση ιδιοψυχαναγκαστικού τύπου, ο οποίος ζούσε με την ιδέα ότι αποτελεί ένα είδος μετεμψύχωσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Εχω την έμμονη, ανεπιθύμητη, δυσάρεστη και παράλογη ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ με εμένα αρχηγό δεν πρόκειται να μπει στην επόμενη Βουλή. Και γυρίζει στο μυαλό μου η εικόνα της Ζωής Κ. να με κυνηγάει με ένα στικάκι να με ξεκοιλιάσει».

Ετσι, έκλεισε η συμφωνία. Ο Βαγγέλης θα μπει στο Επικρατείας της ΝΔ ως επικεφαλής συνεργαζόμενος. Μαζί του θα πάρει και την Εύη Χριστοφιλοπούλου, την Εύα Καϊλή και τον Χρήστο Πρωτόπαπα. Αυτοί με σταυρό, κανονικά στις περιφέρειές τους. «Χωράνε και μερικοί ακόμα, σκέφτομαι και τον καψερό τον Ανδρέα Λοβέρδο, ρε Βαγγέλη. Τι θα απογίνει;»

Ο Βαγγέλης έχοντας ανακτήσει τη χαμένη του υπεροψία, του λέει: «Ειλικρινά, δεν μ’ενδιαφέρει κανένας τους. Όταν εγώ ξενυχτάω για να σώσω τη χώρα, αυτοί με υπονομεύουν. Κάνε ό,τι θες, από εμένα δεν θα έχεις πρόβλημα πάντως, αλλά δεν θέλω και να τους ξέρω». Αν όλα πάνε άσχημα και τεθεί θέμα ηγεσίας στην ΝΔ μετεκλογικά, ο Αντώνης για να μην αφήσει χώρο στην Ντόρα ή στον Κωστάκη συμφώνησε να στηρίξει Βαγγέλη για αρχηγό της ΝΔ.