Κύριε Βερναρδάκη, γιατί υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;
Είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον πόλο συσπείρωσης όλων των ανθρώπων της δουλειάς που έχουν πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης αποτελεί τον καταλύτη εκείνο που μπορεί να σπάσει τον κρίκο της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη.
Στην επιλογή να εκτεθώ στις εκλογές με οδήγησε η πεποίθηση ότι θα είμαι περισσότερο χρήσιμος σε ένα πιο ενεργό πολιτικά ρόλο σε αυτή την ιστορική στιγμή που βιώνει η χώρα και ευρύτερα ο κόσμος μας. Εχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση και συνάμα μια ιστορική ευκαιρία, να σπάσουμε ένα κρίκο από την αλυσίδα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, σε μια χώρα με κατεστραμμένες τις παραγωγικές της δυνατότητες και με ταπεινωμένους πολίτες. Τεράστια πρόκληση, η οποία ξεπερνά τις ατομικές δυνάμεις του καθενός. Αλλά αν δεν αθροιστούν αυτές οι ατομικές δυνάμεις, θα το αφήσουμε στην τύχη του. Νομίζω ότι δεν μπορώ, δεν δικαιούμαι να το αφήσω στην τύχη του.
Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ωριμάσει πολιτικά, ώστε να μην φοβηθούν οι Έλληνες πολίτες να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας;
Αν με τον όρο ωρίμανση εννοούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πιο «συντηρητικός» νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν πρέπει να ισχύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος, με γνώση, με επάρκεια στελεχών και ιδεών, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα βαθιών πολιτικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα και να ξεκινήσει οργανωμένα ένα τεράστιο πρόγραμμα παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι πολίτες θα τον εμπιστευθούν γιατί είναι πλέον και αυτοί ώριμοι και χειραφετημένοι από τα παλιά πολιτικά κόμματα, αλλά και από τις ιδεοληψίες των θεωρητικών του νεοφιλελευθερισμού. Επομένως, όλοι μας, πολίτες, κοινωνία και ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ για την μεγάλη ανατροπή και για μια νέα διακυβέρνηση της χώρας.
Δεν σας προβληματίζει η παρατηρούμενη πολυγλωσσία στελεχών του;
Δεν με προβληματίζει, αντιθέτως μάλιστα και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού που έχω, με εφησυχάζει. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν «πολυγλωσσία» θεωρώ ότι είναι οι υγιείς αγωνίες πολλών ανθρώπων για το μέλλον της χώρας. Οι διαφορετικές τους οπτικές ή ακόμα και οι διαφορετικές ταχύτητες που έχουμε ως κοινωνία. Υπάρχει κάποια οικογένεια ή κάποια παρέα που να μην έχει διαφορετικές απόψεις ή ευαισθησίες ή ιεραρχήσεις μεταξύ των μελών της; Όχι προφανώς. Το ζήτημα είναι οι διαφορετικότητες αυτές με συντροφικότητα και ανιδιοτέλεια να υπηρετούν τον κοινό στόχο και κοινός στόχος εδώ είναι το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Στον ΣΥΡΙΖΑ – και γενικότερα στην αριστερά – αυτή είναι η στάση ζωής που κυριαρχεί.
Γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι πιθανό ένα "Grexit»; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα «βάλει νερό στο κρασί του», όπως ισχυρίζονται πολλοί, κυρίως «εξ αριστερών»;
Γιατί οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ ξέρουν πολύ καλά ότι το οικονομικό και πολιτικό κόστος ενός τέτοιου εκβιασμού θα είναι καταλυτικό για το μέλλον τους. Το καταστροφικό ντόμινο θα οδηγήσει σε διάλυση και της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι ίδιες θα υποστούν μια τεραστίων διαστάσεων συντριβή στον οικονομικό διεθνή ανταγωνισμό, με την Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ να καιροφυλακτούν. Ειδικότερα για την γερμανική οικονομική – πολιτική ελίτ η εξέλιξη αυτή θα ισοδυναμεί με την καταστροφή της Γερμανίας με τον ναζισμό. Ηδη λοιπόν, οι ευρωπαϊκές ελίτ, αλλά και οι αγορές τους, αναπροσανατολίζουν την πολιτική τους. Στην Ελλάδα εφάρμοσαν ένα εκτεταμένο κοινωνικό πείραμα, αλλά το πειραματόζωο αντέδρασε. Επομένως είναι αναγκασμένες πλέον να ξαναδούν από την αρχή όλα τα δεδομένα. Δεν θα υπάρξει λοιπόν GREXIT, όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει από το πρόγραμμά του, αλλά για τον ακριβώς αντίστροφο λόγο, γιατί ΔΕΝ θα υποχωρήσει και θα τους «στριμώξει» αναγκαστικά πολύ περισσότερο. Και επιπλέον, θα επιδράσει σε μια αναδιάταξη όλων των διεθνών συμμαχιών.
Πόσο πιθανό θεωρείτε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»;
Δεν το θεωρώ διόλου πιθανό, πολύ δε περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει, όπως πιστεύω, να έχει ένα μεγάλο ποσοστό εκλογικής νίκης. Αντιθέτως, θα μπούμε σε μια εποχή που όλα τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις θα αναδιαταχθούν πλήρως, με πρώτη την οικογένεια της δεξιάς η οποία και θα διαβεί μια μακροχρόνια κρίση πολιτικού προσανατολισμού.
Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα θεωρούσατε καλύτερο; Νέες εκλογές ή συνεργασίες; Και με ποιους; Τι λέτε για τα σενάρια του «μεγάλου συνασπισμού»;
Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Θα καταθέσει το άμεσο κυβερνητικό του πρόγραμμα και οι αντίπαλοι έχουν μία επιλογή. Είτε το καταψηφίζουν οπότε πάμε πάλι σε εκλογές με συντριπτική τότε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή παίρνει μια ψήφο ανοχής από κάποιες δυνάμεις, εφαρμόζει τα πρώτα μέτρα κοινωνικής σωτηρίας και κατάργησης του Μνημονίου και στον κατάλληλο χρόνο προκηρύσσει εκλογές για να μην βρίσκεται ακριβώς σε κατάσταση ομηρείας. Αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οσο για το «μεγάλο συνασπισμό» αυτά είναι ευσεβείς πόθοι της παλιάς διαπλοκής και καλύτερα γι'αυτήν θα ήταν να τους ξεχάσει.
Επειδή είσαστε και δημοσκόπος, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις εκλογές της 25ης Γενάρη; Πόσες πιθανότητες δίνετε για αυτοδυναμία;
Μόλις απάντησα ότι θεωρώ την αυτοδύναμη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως το πιθανότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή, ακριβώς λόγω της ψυχολογίας των εκλογών. Θεωρώ επίσης ότι θα έχουμε εκπλήξεις στις εκλογές που θα αφορούν όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια «συγκέντρωση» των εκλογικών προτιμήσεων στα δύο πρώτα κόμματα, όχι βεβαίως στα επίπεδα του παλαιού δικομματισμού.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
|